Haczów - Kościół parafialny
 

ROK 2015/2016
“NOWE ŻYCIE W CHRYSTUSIE”
NADZWYCZAJNY JUBILEUSZ MIŁOSIERDZIA
1050. ROCZNICA CHRZTU POLSKI

1050. Rocznica Chrztu Polski          Nadzwyczajny Jubileusz Miłosierdzia

Uroczystości parafialne będą miały miejsce w Wigilię Paschalną. Warto w przygotowaniach podjąć wymiar liturgiczny, biblijny, muzyczny i plastyczny tych celebracji. Materiały duszpasterskie pt. „Jubileuszowa droga chrzcielna. Dziękczynienie – wierność – misja” powinny dotrzeć na parafie (zawierają one także celebracje przekazania świec i „zainstalowania” ich w parafii).

Co można zaproponować w parafiach:

  • Zacznijmy od chrzcielnicy. Jeśli jest stara i zniszczona może warto ją odrestaurować. Zastanówmy się kiedy z niej korzystamy? Czy służy do udzielania chrztu?
  • Warto też przyjrzeć się kropielnicom, by były czyste, zapraszające do sięgnięcia ręką po wodę święconą.
  • Dzban na wodę święconą, służący do nabrania wody, by wykorzystać ją w domu. Jest przygotowana edycja glinianych dzbanów z logo 1050 rocznicy Chrztu Polski. Może być to pamiątka po Jubileuszu.
  • Pamiętajmy o możliwości zastosowania aspersji w miejsce aktu pokuty podczas każdej Mszy św. niedzielnej w kościołach i kaplicach. W okresie paschalnym można użyć do aspersji wody chrzcielnej poświęconej w Wigilię Paschalną. Nie poświęcamy jej drugi raz. Należy też zamienić tekst poprzedzający aspersję.
  • Szczególny znak związany z chrztem to Paschał. Niech on będzie prawdziwy. Niech nie będzie protezą prawdziwej świecy.
  • Sprawdźmy naczynia, którymi posługujemy się podczas chrztu. Niech jubileusz Chrztu Polski będzie okazją do przejrzenia czy odnowienia tych przedmiotów.
  • Katecheza chrzcielna to wielka szansa ewangelizacyjna.

MODLITWA JUBILEUSZOWA

Boże, nasz Ojcze, w roku Jubileuszu Chrztu Polski dziękujemy za łaskę wiary, za Twoje wejście w dzieje każdego z nas  i naszej Ojczyzny, za łaskę, która nam nieustannie towarzyszy.

Jezu Chryste, Synu Boży, Ty jesteś Panem i Zbawicielem każdego z nas. Pragniemy i prosimy, abyś kierował całym naszym życiem osobistym, rodzinnym i społecznym.

Duchu Święty, źródło życia i miłości, wołamy o Twoje dary i charyzmaty, abyśmy mogli poznawać Prawdę, kochać Kościół, służyć braciom i siostrom miłością ofiarną i odważnie głosić współczesnemu światu Dobrą Nowinę.

Maryjo, nasza Matko i Królowo, święci Patronowie naszej umiłowanej Ojczyzny, wspierajcie nas swoim wstawiennictwem, abyśmy dochowali wierności łasce Chrztu świętego.

Boże w Trójcy Świętej Jedyny, bądź uwielbiony w naszej historii, teraz i na wieki wieków. Amen.


 NADZWYCZAJNY JUBILEUSZ MIŁOSIERDZIA

Rok Święty zostanie rozpoczęty 8 grudnia, w Uroczystość Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny. (…) W kolejną niedzielę, tj. III Niedzielę Adwentu, otworzone zostaną Drzwi Święte w Katedrze Rzymu, w Bazylice św. Jana na Lateranie, a następnie w Bazylikach Papieskich. Postanawiam również, aby w tę właśnie niedzielę w każdym Kościele lokalnym, w Katedrze, która jest Kościołem-Matką dla wszystkich wiernych, bądź też w Konkatedrach lub też w innych kościołach o szczególnym znaczeniu, została otworzona na cały rok taka sama Brama Miłosierdzia. Według decyzji Biskupa Ordynariusza, taka Brama będzie mogła być otworzona również w sanktuariach, miejscach nawiedzanych przez wielu pielgrzymów, którzy właśnie tam bardzo często doświadczają w sercu łaski i znajdują drogę do nawrócenia. Każdy zatem Kościół lokalny będzie bezpośrednio zaangażowany w przeżywanie tego Roku Świętego, jako szczególnego momentu łaski i odnowy duchowej. Jubileusz będzie więc świętowany w Rzymie, tak jak i w Kościołach lokalnych, jako znak widzialny komunii całego Kościoła.

(Franciszek, Misericordiae Vultus)

Kościoły Archidiecezji Przemyskiej, w których, decyzją ks. abpa Józefa Michalika, zostanie otworzona Brama Miłosierdzia i będzie możliwość zyskania odpustu Jubileuszowego:

Kościoły podniesione do godności bazyliki mniejszej:

  • Przemyśl – Archikatedra
  • Jarosław – Kościół NMP Bolesnej (oo. Dominikanie)
  • Krosno – Kościół Trójcy Przenajświętszej (Fara)
  • Leżajsk – Kościół Zwiastowania Pańskiego (oo. Bernardyni)
  • Przeworsk – Kościół Ducha Świętego (Fara)
  • Stara Wieś – Kościół Wniebowzięcia NMP (oo. Jezuici)

Sanktuaria na terenie Archidiecezji Przemyskiej:

  • Sanktuaria maryjne: Przemyśl (oo. Franciszkanie), Borek Stary (oo. Dominikanie), Domaradz, Haczów, Hyżne, Jasień, Jaśliska, Jodłówka, Kalwaria Pacławska, Łańcut – Fara, Polańczyk, Sanok (oo. Franciszkanie), Tuligłowy, Wielkie Oczy i Zagórz NMP
  • Sanktuarium św. Andrzeja Boboli w Strachocinie
  • Sanktuarium św. Jana Pawła II w Krośnie (Parafia pw. św. Piotra Apostoła i św. Jana z Dukli)
  • Sanktuarium św. Jana z Dukli w Dukli (oo. Bernardyni)
  • Sanktuarium św. Józefa Sebastiana Pelczara w Korczynie
  • Sanktuarium św. Michała Archanioła i bł. Bronisława Markiewicza w Miejscu Piastowym

Ponadto:

  • Kościół Sióstr Karmelitanek Bosych pw. NMP z Góry Karmel i św. Józefa w Przemyślu

Brama Miłosierdzia to wejście główne do Kościoła, które powinno zaznaczyć się odpowiednią dekoracją. Nie ma potrzeby ustawiać dodatkowych tzw. bram wewnątrz świątyni.

Główne uroczystości będą miały miejsce 13 XII 2015 (III Niedziela Adwentu) w Bazylice Archikatedralnej w Przemyślu o godz. 18.00. Na tę uroczystość jest przygotowany Obrzęd Otwarcia Bramy Miłosierdzia przez Papieską Radę do Spraw Krzewienia Nowej Ewangelizacji – Celebracje Miłosierdzia. Różni się on od obrzędów, które będą wykorzystywane poza Bazyliką Archikatedralną.

Celebracja zamykająca Nadzwyczajny Jubileusz Miłosierdzia w kościołach partykularnych będzie miała miejsce 13 listopada 2016 roku. W Rzymie Ojciec Święty zakończy Rok Miłosierdzia 20 listopada 2016 roku.

Należy pamiętać o decyzji Papieża Franciszka na czas Jubileuszowego Roku Świętego Miłosierdzia:

Przebaczenia Bożego nie można odmówić nikomu, kto żałuje, zwłaszcza jeśli ze szczerym sercem przystępuje do Sakramentu Spowiedzi, by pojednać się z Ojcem. Również z tego powodu postanowiłem, mimo wszelkich przeciwnych rozporządzeń, upoważnić wszystkich kapłanów w Roku Jubileuszowym do rozgrzeszenia z grzechu aborcji osób, które jej dokonały, żałują tego z całego serca i proszą o przebaczenie. Niech kapłani przygotują się do tego wielkiego zadania, by potrafili łączyć słowa szczerego przyjęcia z refleksją, która pomoże zrozumieć popełniony grzech oraz wskaże drogę autentycznego nawrócenia, by pojąć prawdziwe i wielkoduszne przebaczenie Ojca, który wszystko odnawia swoją obecnością. (List Ojca Świętego Franciszka przed Jubileuszem Miłosierdzia, z dnia 1 września 2015 r. do przewodniczącego Papieskiej Rady Nowej Ewangelizacji abp. Salvatore Fisichella)

Na tej podstawie wszyscy kapłani na całym świecie, bez ograniczeń, mają prawo rozgrzeszać z powyższej ekskomuniki w dniach od 8 grudnia 2015 r.do 20 listopada 2016 r.


Każdy z poniższych odpustów można zyskać dla siebie lub ofiarować za zmarłych:

  1. Każdy wierny za odbycie, na znak głębokiego pragnienia prawdziwego nawrócenia, krótkiej pielgrzymki do Drzwi Świętych, otwartych w każdej Katedrze i w kościołach wyznaczonych przez Biskupa diecezjalnego, a także w czterech Bazylikach Papieskich w Rzymie. Ważne jest, aby ten moment był połączony przede wszystkim z Sakramentem Pojednania i uczestnictwem w Mszy św. oraz refleksją nad miłosierdziem. Konieczne będzie, by tym celebracjom towarzyszyło wyznanie wiary i modlitwa za Papieża  oraz w intencjach, które nosi w sercu dla dobra Kościoła i całego świata.
  2. Osoby, które z różnych powodów nie mogą udać się do Świętych Drzwi (chorzy, osoby starsze i samotne, którzy często nie są w stanie wyjść z domu). Odpust udzielony za przeżywanie z wiarą i radosną nadzieją choroby i cierpienia jako doświadczenia bliskości z Panem, poprzez przyjęcie komunii św. lub uczestniczenie we Mszy św. i w modlitwie wspólnotowej, również za pośrednictwem różnych środków przekazu.
  3. Więźniowie mogą  uzyskać odpust w kaplicach więziennych, a kiedy będą przechodzili przez drzwi swojej celi, kierując myśli i modlitwę do Ojca, niech za każdym razem ten gest oznacza dla nich przejście przez Drzwi Święte, ponieważ miłosierdzie Boże, które potrafi przemienić serca, jest również w stanie przeobrazić kraty w doświadczenie wolności.
  4. Za każdym razem, kiedy wierny sam wykona jeden lub kilka z uczynków miłosierdzia co do ciała i duszy, z pewnością otrzyma jubileuszowy odpust. Wiąże się z tym zaangażowanie w życie miłosierdziem, aby otrzymać łaskę pełnego i głębokiego przebaczenia mocą miłości Ojca, który nikogo nie wyklucza.

brama-milosierdzia 

 

W pracowni gospodarstwa domowego, którą prowadzi p. Dorota Kozioł w Warsztacie Terapii Zajęciowej w Haczowie sporządzane są różne przepisy kulinarne. Bardzo chcemy podzielić się z czytelnikami strony parafialnej naszymi codziennymi efektami pracy.


RACUSZKI DROŻDŻOWO-CYNAMONOWE 

1

Składniki:

0,5 l mleka, 10 dkg drożdży, 6 łyżek cukru, 60 dkg mąki, ½ łyżeczki cynamonu, 2 szt. jabłka, 1 całe jajko, 1 żółtko, cukier puder do posypania, olej do smażenia

Wykonanie:

Drożdże, jajko, żółtko i cukier mieszać do rozpuszczenia, do tej zawiesiny wlać ciepłe mleko i trzepaczką ubijając połączyć z mąką, cynamonem i jabłkami pokrojonymi w kostkę. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Smażyć na oleju, nakładając ciasto łyżką na wolnym ogniu, posypać cukrem pudrem.


 SAŁATKA Z DYNI NA CIEPŁO

2

Składniki:

50 dkg dyni, 1 marchewka, 10 dkg fasolki zielonej mrożonej, 20 dkg pieczarek, 1 szt. cebuli, 1 sos grzybowy w torebce, 2 kostki rosołowe, sól, pieprz, maga do smaku

Wykonanie:

Wszystkie warzywa oczyszczone pokroić w kostkę i dusić w wywarze z rosołków do miękkości, doprawić sosem grzybowym wymieszanym w  ½  szkl. wody, pogotować 5 min. Doprawić do smaku. Podawać do białego mięsa.


 SOS CHRZANOWY WIELKANOCNY

3

Składniki:

35 dkg chrzanu tartego ze słoika, 1 litr śmietany 18%, 4 jaja całe, 3 łyżki octu, 3 łyżki oleju, sól do smaku

Wykonanie: 

Wszystkie składniki dać do garczka i ubijając trzepaczką zagotować na wolnym ogniu, odstawić ubijając do wystygnięcia. Zimny sos przełożyć do słoików i dać do lodówki, można przechowywać do 1 miesiąca. Podawać do wędliny i jaj.


KOTLETY Z WAFLA

4

Składniki:

1 listek wafla, 70 dkg ziemniaków, 20 dkg pieczarek, 1 szt. cebuli, olej do smażenia, bułka tarta do panierowania, 1 jajo, przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarku o grubym oczku - usmażyć razem z cebulą doprawione solą i pieprzem. Do utłuczonych, gorących ziemniaków dać usmażone pieczarki, doprawić przyprawą. Taką gorącą masę rozłożyć na listek wafla 1 cm i delikatnie zwijać w roladkę , delikatnie kroić nożem piłką na grubość 2 cm, panierować w jajku, bułce i smażyć z obu stron. Podawać ze surówką z kiszonej kapusty.


BARANEK WIELKANOCY

5

Składniki:

3 jaja, 5 łyżek cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 5 łyżek oleju, 5 łyżek mąki, 5 łyżek mleka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić, dodać cukry - ubijać, następnie dać żółtka delikatnie mieszając i resztę składników, wymieszać. Ciasto wyłożyć do foremki baranka wcześniej dobrze natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piec w 180°C ok. 45 min. Posypać cukrem pudrem, udekorować.


CANNELLONI Z PIECZARKAMI

6

Składniki:

25 dkg makaronu cannelloni muszle, 70 dkg pieczarek, 2 szt. cebuli, 25 dkg sera salami, 1 torebka ”pomysł na kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym", 300 ml śmietany 12%, sól

Wykonanie:

Makaron cannelloni ugotować (ok. 10 min.), cebule pokroić w kostkę i usmażyć z pieczarkami startymi na tarku o grubym oczku, doprawić solą, pieprzem. Śmietanę i 200 ml wody połączyć z sosem z torebki, zagotować, wlać do naczynia ceramicznego. Muszle napełniać pieczarką i nakładać na sos, posypać startym serem i zapiec w 180ºC ok. 30 min. Podawać z surówką z pora.


SMACZNEGO!


 ZIEMNIAKI NADZIEWANE PIECZARKĄ

7

Składniki:

5 szt. średniej wielkości ziemniaków, 1 cebula, 25 dkg pieczarki, 3 łyżki masła, 5 łyżek oleju, przyprawa do ziemniaków i frytek, sól, pieprz.

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, przekroić na pół, wydrążyć środek małą łyżeczką, tak aby nie uszkodzić ścianek ziemniaka. Wydrążony środek ugotować w słonej wodzie, ugnieść. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubym oczku, usmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę, doprawić do smaku i połączyć z ugotwanymi ziemniakami. Farszem pieczarkowym napełnić środek wydrążonych ziemniaków, ułżyć w naczyniu żaroodpornym, posypać przyprawami, dać olej, masło, przykryć i zapiekać do miękkości. Podawać do mięsa i ryb.

Smacznego!

Dorota Kozioł


RYBA Z ŻURAWINĄ

8

 

Składniki:

2 płaty ryby pangi lub mintaj, 10 dkg żurawiny suszonej, 10 dkg płatków migdałowych, 2 jaja, 5 łyżek mąki pszennej, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia, 1 cytryna, przyprawa do ryb, pieprz cytrynowy.

Wykonanie:

 Płaty ryby przekroić wzdłuż na pół, lekko odcisnąć po odmrożeniu, skropić sokiem z cytryny posypać przyprawą, pieprzem, na to migdały i żurawina. Tak przygotowaną rybę zwijać w rulonik, który panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć nawolnym ogniu w głębokim oleju. Podawać z wiosenną zieloną sałatą.

Smacznego!

Dorota Kozioł


  RYŻ W JABŁKACH

9

 

Składniki:

5szt. małych jabłek, 1 szkl. ryżu, ½ l mleka, ½ szkl. wody, 5 łyżek cukru, cukier waniliowy, 10 dkg rodzynek, 2 łyżki podsmażonej skórki pomarańcza, 1 łyżka masła, cynamon.

Wykonanie:

 Ugotować ryż z powyższych proporcji na mleku, wodzie z dodatkiem cukru, masła. Jabłka umyć wydrążyć środek i pokroić w kostkę(oprócz gniazd nasiennych), dać do ryżu oraz rodzynki i skórkę pomarańcza, pomieszać ryż, doprawić do smaku cukrem. Wydrążone jabłka napełnić farszem ryżowym, posypać cynamonem i zapiec 20 min. w 150°C. Podawać na ciepło z bitą śmietaną.

 

Smacznego!

Dorota Kozioł


  KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ

10

Składniki:

25 dkg kaszy gryczanej, 25dkg zmielonej łopatki, 5 ząbków czosnku, 2 jaja, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia.

Wykonanie:

 Wypłukaną kasze gryczaną ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Mięso doprawić solą, pieprzem, dać wyciśnięty czosnek, jaja i wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Formować małe kotlety i panierować w bułce tartej, smażyć na oleju. Podawać ze surówką z kiszonej kapusty z dodatkiem marynowanej dyni.

Smacznego!

Dorota Kozioł


 SERNIK BEZ SERA

11

 

Składniki:

  1. Ciasto: 3 szkl. mąki, 1 szkl. cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 margaryna, 5 żółtek.
  2. Masa: 1l śmietany 18%, 2 budynie śmietankowe, 1 szkl. cukru zwykłego, 5 białek, 2 łyżki podsmażonej skórki pomarańcza.

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zarobić i podzielić na 2 części, schłodzić ok. 1 godz. Jedną część ciasta rozwałkować, dać do nasmarowanej blaszki i podpiec 15 min. Białka ubić na pianę, dać cukier, ubijać. Połączyć z pozostałymi składnikami na masę: śmietana, budyń, skórka pomarańcza. Wyłożyć na podpieczony placek, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta na tarku o grubym oczku. Piec 170ºC przez 50 min.

Smacznego!

Dorota Kozioł

 


GOŁĄBKI HACZOWSKIE

Składniki:

− 1⁄2 kg mięsa

− 20 dkg ryżu

− 20 dkg kaszy jęczmiennej grubej

− 20 dkg kaszy gryczanej

− 2 cebule

− 1 jajko

− sól, pieprz , maga, „wegeta”

− kostka rosołowa „Knorr”

− smalec – 2 - 3 łyżki

− liście kapusty sparzone - ok. 20 szt.

Wykonanie:

Mięso mielone najlepsze jest, gdy pozostanie od wyrobu kiełbasy swojskiej (gdy ktoś nie ma, to wieprzowe mielone łopatkowe lub szynkowe). Cebulę usmażyć na tłuszczu na złoty kolor, dodać mięso i udusić na patelni. Połączyć mięso z kaszą ugotowaną na sypko, dodać jajko i przyprawić do smaku. (Każdą kaszę parzyć oddzielnie, do parzenia dodać wegetę, troszkę oleju.) Zawijać w liście zgrabne gołąbki, ułożyć ciasno w brytfance, zalać wywarem z rosołku drobiowego „Knorr”. Zapiec w piekarniku lub na małym ogniu. Podawać z sosem pieczarkowym.

Smacznego!

Barbara R.


MAKARON Z TUŃCZYKIEM

Składniki:

− makoron (rurki lub świderki) - 1 opakowanie

− puszka tuńczyka w zalewie własnej

− cebula

− śmietanka słodka -ok. 100 ml.

− natka pietruszki

− olej,

− sól, pieprz

− ser żółty (np. parmezan)

Wykonanie:

Gotujemy makoron do miekości wg uznania, odcedzamy ale nie płuczemy. Cebulę dusimy na oleju na szklisto, dodajemy śmietankę do zagotowania, następnie odsączonego z zalewy tuńczyka, delikatnie mieszamy i ściągamy z ognia, przyprawiamy do smaku. Mieszamy z makaronem, posypujemy z natką pietruszki i startym serem. Danie szybkie, smaczne i proste, w sam raz na piątkowy obiad.

Smacznego!

Anita R.

 

Godziny zwiedzania zabytkowego kościoła:

Dla osób indywidualnych - od 8:00 do 16:00.

Grupy zorganizowane prosimy o wcześniejsze powiadomienie o chęci zwiedzania.

High Quality Free Joomla Templates by MightyJoomla | Design Inspiration FCT